Het Grote Vinyl Topic - OP (1/2)

Door masauri op maandag 8 september 2014 17:37 - Reacties (2)
Categorie: GoT, Views: 8.061

Aangezien de webblogs niet alle code niet goed weergeven raad ik aan de code versie te kopieren en in http://gathering.tweakers.net/forum/notepad te openen.

Het Grote Vinyl Topic

Index
Topic Geschiedenis
De Speler
 • Techniek
 • Naald
 • Elementen
 • Frequentiekarakteristiek
 • Slijtage en geluidsvervorming
De Plaat
 • Varianten - Kort overzicht:
 • Varianten - Lang overzicht:
Adressen retail winkels
 • Nederland
 • België
Webstores
Nuttige Links
Tips en Tricks
Must Haves
En Verder...
Verklarende Woordenlijst
Q&A
Last Notes

Topic Geschiedenis

http://tweakers.net/ext/f/fhxqbXvz4tPgArNhPUq7UyhI/full.jpg

Naar aanleiding van LP (vinyl) verkoop met online aanbod had Firestorm besloten een vinyl topic te starten!
Met behulp van mr_petit werd de eerste grote OP gemaakt.

Ik masauri wilde wel een nieuwe OP maken om de huidige wat meer aan te passen naar het nieuwe forumformaat met een update en nieuwe afbeeldingen, alsook de links nog is nakijken enz.
Na wat dm's te sturen met mr_petit werd me duidelijk dat het in zijn geheel misschien wel een té grote OP is met teveel info? Vandaar dat hij eruit haalt wat ie wil voor de huidige. Maar om mijn dagen werk niet verloren te laten gaan van wat ik allemaal in het topic vond post ik er hier een blogversie van. Wat ik zelf nog mis is een stukje over versterkers. En meer recepten die ik wel is heb gelezen maar omdat ik nog niet opnieuw het hele topic heb herlezen mis ik dat dus nog.
Kijk hier voor het topic: Het Grote Vinyl Topic

DM mij voor eventuele aanvullingen/suggesties/wijzigingen.

Hierin kan je alles kwijt dat LP gerelateerd is, van speler tot je laatste aankopen, tips & tricks, adressen en goede of slechte ervaringen. Ook over de techniek kan er gepraat worden, maar verzand alsjeblieft niet in een discussie over kabels etc, daar is het zilveren HIFI-kabels gesmeed door elfen bij maanlicht # 5 voor!

De Speler

http://tweakers.net/ext/f/xH5QW6BFWvZlMvJLRZsrmr1j/full.png

Voor de uitvinding van de compact disc (CD) was de grammofoonplaat het populairste geluidsmedium. Veel muziek wordt behalve op cd en digitaal ook als grammofoonplaat uitgebracht en de LP (langspeelplaat) is de laatste jaren aan een echte comeback bezig. (De Vinyl Revival zoals hij in de media genoemd word.)

Een platenspeler (ook draaitafel, grammofoon of pick-up) is een apparaat om grammofoonplaten af te spelen. De eerste grammofoons bevatten een opwindmechanisme om de plaat te kunnen laten draaien en een hoorn om de trilling van de naald mechanisch te versterken. Latere grammofoons namen de trilling van naald op met een element en versterkten het kleine elektrische signaal elektronisch, waarna het door een luidspreker ten gehore werd gebracht.

Techniek
http://tweakers.net/ext/f/SNgLLbJD4EdMeXd4F5JjovMF/full.pngEen grammofoonplaat is een platte ronde schijf, ontwikkeld door Emile Berliner (1858-1929), waarbij aan beide kanten (zelden aan een kant) een spiraalvormige groef is ingesneden die van de rand naar dichtbij het midden loopt en waarin geluidsinformatie is opgenomen in de vorm van kleine horizontale (vroeger verticale) en bij stereo horizontale én verticale afwijkingen. Deze uitslagen kunnen met een naald op de ronddraaiende plaat worden afgetast en hoorbaar worden gemaakt. Om te zorgen dat een plaat op de juiste wijze op een speler gelegd wordt, wordt er een gaatje exact in het midden van een plaat gemaakt.


Naald
De naald (soms ook wel stylus genoemd) bevindt zich aan het einde van de naalddrager (ook wel cantilever genoemd). De oorspronkelijke platenspelers hebben een metalen naald. Deze grammofoons spelen platen af met brede groeven op een snelheid van 78 toeren. De uitslagen van de naald worden mechanisch versterkt en hoorbaar gemaakt. De naald slijt snel en moest na elke plaat worden vervangen.

Later werden de bewegingen van de naald elektronisch versterkt. De naalddruk kon nu veel minder worden en de naald werd van saffier of diamant gemaakt. Het hele element werd vervangbaar. De vorm van de naaldtip is mede bepalend voor de aftastkwaliteit.

We onderscheiden een aantal basistypen naaldtipvormen:
 • de sferische naaldtip (rond)
 • de elliptische naaldtip (halve ellips)
 • de pramanik shape (vier facetten)
Hier zie je enkele naaldvoorbeelden van Audio Technica:
http://tweakers.net/ext/f/skHkkDFVIztghKF5SBRUqpEw/full.jpg

En hoe deze in de groef van een plaat vallen:
http://tweakers.net/ext/f/P5PhuAcHt3ccGmAmH66RvfnK/full.jpg

Een zeer goed kort artikel met meer details is dit: What Are the Different Types Of Record Player Needles
Een héél gedetailleerd forum topic op vinylengine: Advanced Stylus Shapes: Pics, discussion, patents

Elementen
De keuze van het merk platenspeler is een belangrijk facet, maar de keuze van het te gebruiken pick-up element is zeker niet minder belangrijk. In hoofdzaak worden magneto-dynamische elementen gebruikt (tegenwoordig MM-element genoemd = Moving Magnet). Daarnaast zijn moving coil-elementen (MC) de absolute top-weergevers maar zeer kostbaar. Bekende merken voor beide types pick-up elementen uit de jaren 70/80 zijn Bang&Olufsen, Shure, Stanton, Goldring, Rega, Audio Technica (AT), Ortofon, Dual, Philips, Pickering, Technics, Sony. De meeste fabrikanten leveren nog steeds pick-up elementen.

Frequentiekarakteristiek
Doordat de energie van een geluidsgolf evenredig is met het kwadraat van de frequentie is bij gelijk vermogen de amplitude van hoge tonen lager dan van lage tonen. Hoge tonen hebben in muziek daardoor over het algemeen een kleinere amplitude. Daarom worden hoge tonen versterkt op een grammofoonplaat gezet zonder dat dit tot overmatige groefbeweging leidt. De voorversterker verzwakt de hoge tonen weer in dezelfde mate. Dit heeft tot gevolg dat met het afzwakken van de hoge tonen ook de ruis van het plaatmateriaal wordt onderdrukt. Deze techniek werd al op de oude 78-toerenplaten toegepast, maar er was geen standaard voor het filter. Verschillende maatschappijen gebruikten verschillende filterkarakteristieken. Met het ontwerp van de vinylplaat is ook het filter gestandaardiseerd. De specificaties van het filter werden origineel ontworpen door de RIAA, en het filter wordt vaak aangeduid met de naam RIAA-filter.

Het toerental van een grammofoonplaat is constant. Daardoor neemt de lineaire snelheid van de naald in de groef van buiten naar binnen toe af. Hierdoor kunnen hoge tonen aan het eind van een muziekstuk minder goed worden weergegeven dan aan het begin. Onder operaliefhebbers is bekend dat de hoge gezongen muzieknoot aan het eind van veel opera's niet goed wordt gereproduceerd. Ook popliefhebbers zien de frisse en dynamische hoge tonen aan het begin van een plaat afnemen tot slissende bekkens en vervormde vocale s-klanken aan het einde ervan (effect mede afhankelijk van de kwaliteit van de platenspeler).

Slijtage en geluidsvervorming
Hoewel er onder optimale omstandigheden een zeer goede geluidsweergave mogelijk is, is die aanvankelijk van was, later van schellak en weer later van vinyl gemaakte plaat als opslagmedium erg kwetsbaar en zeer gevoelig voor krassen en stof, die leiden tot tikken en ruis bij het afspelen. Het afspelen zelf werkt door een mechanisch contact van de naald met de plaat, en zorgt voor slijtage die de geluidskwaliteit doet afnemen; vooral wanneer naalden van slechte kwaliteit gebruikt worden.

Men spreekt bij een veel gespeelde grammofoonplaat over grijsgedraaid, omdat een versleten plaat daadwerkelijk een grijzige indruk kan maken. Ook de voor het afspelen gebruikte draaitafel, het pick-upelement en de naald hadden grote invloed op de kwaliteit van het geluidssignaal. De motor kon aanleiding geven tot wow en flutter. Ook het op de plaat zetten van de naald kon deze beschadigen. De oude schellakgrammofoonplaten waren bovendien erg breekbaar.

Hoe word een speler gemaakt?

Een Wilson Benesch full circle.

De Plaat

http://tweakers.net/ext/f/I45QibDDFHFvnpxWzM6KmDDe/full.png
Varianten - Kort overzicht:
http://tweakers.net/ext/f/49G5WNtQL81xdHCkcLMH1omh/full.png
http://tweakers.net/ext/f/r4mByVwXMdATGxbC5cjZezo4/full.png

Varianten - Lang overzicht:
78 toeren
De oudste grammofoonplaten hadden een diameter van 30 cm (12") 25 cm (10") of 20 cm (8") en werden afgespeeld op een toerental van 75 tot 82 per minuut. Later werd dit gestandaardiseerd op 78 toeren. De meeste werden gemaakt van schellak. Door gebruik van betere materialen en elektronische versterking kon in de jaren veertig de groef worden versmald, waardoor meer muziek op één plaatkant mogelijk werd. Aanvankelijk werd op een 12"-plaatkant maximaal vijf minuten muziek geperst, rond 1950 was acht minuten op één kant mogelijk. De 78-toerenplaat bleef tot het einde van de jaren vijftig in productie en in sommige landen, met name in Afrika tot diep in de jaren zestig.

Microgroefplaat
De verbeterde techniek maakte experimenten met een lagere draaisnelheid mogelijk. In de Verenigde Staten experimenteerde Columbia Records met een toerental van 33 1/3, terwijl RCA-Victor 45 toerenplaten ontwikkelde. De nieuwe platen hadden een smaller groef en moesten dan ook met een kleinere naald worden afgespeeld. Deze groef heet microgroef.

Langspeelplaat
http://tweakers.net/ext/f/xmZew3r7JPONoXGIBPFIDJSh/full.pngDe langspeelplaat (ook wel LP of album), werd officieel geïntroduceerd in 1948 en werd gemaakt van vinyl. Vanaf het begin waren er twee formaten in de handel: 30 en 25 cm. (12 en 10"). Door de lagere snelheid en kleinere groefafstand kon er op een langspeelplaat veel meer muziek worden geplaatst: de 12"-platen konden maximaal een halfuur muziek per kant hebben, de 10"-platen maximaal twintig minuten.

<- Afbeelding links: LP Logo gebruikt op vroege uitgaven.
Singles
Daarnaast kwam RCA met een 45-toerenplaat van 17,5 cm. (7"), die als singles bekend werden. Ze waren oorspronkelijk bedoeld voor gebruik met een platenwisselaar. Ze hadden daarom een groter gat in het midden zodat er ruimte was voor het wisselmechaniek. Deze platen werden oorspronkelijk geleverd met een uitneembaar inzetstukje zodat ze ook afgespeeld konden worden op een platenspeler met een kleine as. Later kon er een voorgestanst deel worden uitgebroken. In de beginperiode werd dit formaat ook gebruikt voor langere muziekstukken, die dan, net als voorheen bij de 78-toerenplaten het geval was, over meer plaatzijden verdeeld werden.

De 7inch is de laatste tijd steeds meer in zwang, vooral in de UK gaat het gewoon erg goed met de single verkoop op 7inch van hedendaagse rock en pop groepen. Daarnaast zijn in een bepaalde genres vinyl nooit weggeweest en wordt er nog steeds ladingen nieuwe releases uitgebracht.

Er bestaan meerdere varianten van de single:
 • De maxisingle: heeft het formaat van een langspeelplaat maar wordt afgespeeld op 45 toeren per minuut
 • De EP (extended play): De 10 inch: Hierop staan enkele melodieën per kant staan en worden ook op 45 tpm afgedraaid.
 • De 7 inch: Er werden zelfs 17,5 centimeter platen geperst, die op 33 1/3 tpm moesten moesten worden afgedraaid, deze werden vooral gebruikt voor klassieke muziek en hadden een maximale speelduur van 8,5 min. per kant. Het Amerikaanse platenlabel MMS was vrijwel het enige dat deze 33-toeren'singles' op de markt bracht. Ook in de popmuziek is de 7 inch gebruikt.
 • De vierkante slappe single: die als promotie bijvoorbeeld als bladzijde in een tijdschrift werd geleverd en na uitscheuren met de nodige omzichtigheid enkele malen kon worden afgespeeld. Door de niet-ronde vorm en het slappe karakter betekende dit een groot gevaar voor de naald. De weergavekwaliteit van de opname viel uiteraard erg tegen.
 • 10-inch: De 25-cm-plaat was aanvankelijk populair, zowel in de klassieke als de populaire muziek. Hoewel de speelduur iets korter was dan van een 30-cm.-plaat lagen de productiekosten lager, waardoor deze platen goedkoper op de markt kwamen, terwijl er toch relatief veel muziek op kon worden geperst, zeker in verhouding tot de oude 78-toerenplaat.

Platen met een bijzondere persing
 • De vierkanaalsgrammofoonplaat (of in een hartvorm e.d.)
 • Platen waarin een afbeelding is geperst (picture disc)
 • Platen met een groef die niet van buiten naar binnen loopt, maar van binnen naar buiten (reverse groove record). Dit heeft als nadeel dat het opzetten bemoeilijkt wordt, vooral bij een speler met automatische afslag aan het eind van de plaat. Ook loopt aan het eind van het afspelen de naald van de plaat af waardoor de naald beschadigd kan raken.
 • Platen die voor elke kant een andere afspeelsnelheid hebben.
 • Platen met slechts aan één zijde een groef. De andere kant is niet afspeelbaar, er kunnen dan teksten ingekrast zijn.
 • Testplaat met aan één zijde een gedeelte zonder groef, teneinde de antiskating van de arm in te kunnen stellen.
 • Platen met verborgen geschreven teksten ingeperst in de uitloopgroef. Op die plek staat gewoonlijk het bestelnummer ingeperst.
 • Platen met een lus in de eindgroef. Gewoonlijk is het laatste stukje van een plaat zonder geluid. In dit geval loopt het geluid helemaal door tot het eind. De laatste circulatie van de plaat zal dan herhaald worden totdat de plaat afgezet wordt. Een voorbeeld van een loop is de oneindig druppelende kraan aan het einde van Pink Floyds album Atom Heart Mother uit 1970. Een ander voorbeeld is Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles met in de uitloopgroef een ultrasone toon (mensen horen niks, maar de hond gaat ervan janken) en in de eindgroef een kakofonie van geluiden.
 • De maxisingles (12 inch) van Pop Muzik(1979) van de popgroep M en een special edition van The Deer Hunter / Don't cry for me Argentina van The Shadows bevatten een dubbele groef die elk een andere versie van het nummer bevat. Daardoor wordt het onvoorspelbaar welke versie opgezet wordt.
 • Bij de single "They're Coming to Take Me Away, Ha-Haaa" door Napoleon XIV staat op de b-side hetzelfde nummer, maar dan het achterste voren. Het label correspondeert hiermee, want het is in spiegelschrift geprint.
En dan heb je mensen als Jack White die er véél details in steken:


Merken
Bekende Europese merken van platenspelers waren onder andere Rega,Dual, Lenco, Thorens, Garrard, Saba, Philips, Bang & Olufsen en Linn. Later kwamen ook Japanse merken als Sony, Technics/Panasonic, Micro Seiki, Yamaha, JVC, Akai op de markt.

Adressen retail winkels

http://tweakers.net/ext/f/MAzpq8ysUP1eTGQwDeLrZyHU/full.png
Nederland
Alkmaar: VelvetMusic Alkmaar (Pop-Eye)
Amersfoort: VelvetMusic Amersfoort
Amsterdam:Arnhem:Breda:Delft:Den Haag:Deventer: Praamstra | Plato Deventer
Dordrecht: VelvetMusic Dordrecht
Ede: VelvetMusic EDE
Eindhoven: Freakyrecords (discogs) (FB)
Groningen:Harderwijk: Vinylarchief
's-Hertogenbosch: De Langspeelplaat (maken ook kromme platen terug recht enz.)
Heerlen:Hengelo: Technics Vingers (enkel op afspraak)
Leeuwarden: deeptraxrecords (discogs)
Leiden:Nijmegen:Reusel: Mango-Records (discogs)
Rotterdam: VelvetMusic Rotterdam
Sittard: Music Machine (FB)
Sneek: vip-records
Tilburg: zaterdag-markt in het centrum
Utrecht: Plato Utrecht
Venlo: Sounds
Zaandam: Coco-Records (Webshop)
Zwolle:
Kringloopwinkels
Kringloopwinkels hebben vaak ook een hoekje met wat platen & spelers in. Helaas is het aanbod vaak niet bijster groot maar soms kan je nog wel een koopje doen!
2switch

België
Antwerpen:Zonhoven: Fonorama (discogs)

Kringloopwinkels
Kringloopwinkels hebben vaak ook een hoekje met wat platen & spelers in. Helaas is het aanbod vaak niet bijster groot maar soms kan je nog wel een koopje doen!

Noemenswaardige winkels in andere landen
UK Spillers

USA amoeba (en liefst de vestiging in Hollywood)


Webstores

Astralmusic (NL)
eil (UK/US)
Gemm (wereldwijde marktplaats)
Juno Records (UK)
Limitedvinyl (NL)
Mid-Town Records (NL)
Napalm Records (AUS)
Protected (DE) (voornamelijk beschermmateriaal enz.
Recess (NL)


Nuttige Links

Discogs (1 van de beste catalogus/koopsites)
Vinylengine (site om info over je platenspeler te vinden.)
Vinl.net (Forum over alles wat met vinyl te maken heeft)
recordindustry.com (Grootste pressing plant van europa)
Recordjunkie (site die retail stores verzameld per land, echter niet up to date)


Tips en Tricks:

Hoe stel ik mijn arm goed in?
[MESSAGE=32134066]musicfreak in "Het Grote Vinyl Topic"[/MESSAGE]
[message=32134066,noline]musicfreak schreef op zaterdag 20 juni 2009 @ 09:51[/message]:
Even een snel stappenplan:
1. Balanceer de toonarm (zie http://www.aboutdj.nl/content/view/8/49/) Stap 1 kan je beter op een andere manier doen, zie 3.
2. Stel de naaldkracht goed in (zoek je element op in de Cartridge database)
3. Stel je element af met een zogenaamde protractor, te vinden op http://www.vinylengine.com/cartridge-alignment-protractors.shtml

Andere interessante links:
http://www.theanalogdept.com/tonearm_alignment.htm
http://www.audiojunkies.com/blog/1051/turntable-basics-a-beginners-guide-to-turntables-and-vinyl-records
[MESSAGE=33991366]mr_petit in "Het Grote Vinyl Topic"[/MESSAGE]
[message=33991366,noline]mr_petit schreef op woensdag 12 mei 2010 @ 23:44[/message]:
Eerst even voor de zekerheid: weet je zeker dat je de juiste procedure weet voor het correct instellen van de naalddruk? (dit doe je bij jouw speler dus niet met het contragewicht!)
Met het contragewicht stel je de balans (dus 0 gram in) met de naalddrukknop op 0 gram (de arm zweeft dan). Daarna draai je de naalddruk (met de naaldrukknop) op de aanbevolen druk (de dual heeft hiervoor een aparte knop die op je arm zit ;)).
Dit doe je allemaal bij een antiskating van 0.
Stel daarna de antiskating in op de corresponderende waarde.
Wanneer moet ik een naald vervangen?
[MESSAGE=31768018]mr_petit in "Het Grote Vinyl
Topic"[/MESSAGE]
[message=31768018,noline]mr_petit schreef op dinsdag 07 april 2009 @ 22:36[/message]:
Als een naald versleten is ga je dat eerst horen aan de hoge, luide frequenties in de binnenste groeven (meest in het center) van de plaat.
Met name harde S klanken gaan vervormd klinken; zoals je ook wel eens op buitenlandse (turkse, franse) zenders op tv hoort. Net alsof de luidspreker overstuurt wordt bij de s klanken.
Je kan slijtage met een goede microscoop zien, maar dan moet je goed weten waarnaar je moet kijken.
Ik heb veel foto's van versleten en nieuwe naalden op vinylfora gepost, en de 'experts' konden meestal niet goed raden (voor mij is alles een spelletje ;) >:) ) welke naald het versleten exemplaar was, en welke naald de nieuwe.
Op het moment als je een foto plaatst en verteld waar de slijtplekken zitten is het natuurlijk altijd gelijk duidelijk.
Maar ook al als je slijtplekken ziet, dan is het nog koffiedik kijken hoeveel speeluren de naald erop heeft zitten, en hoeveel uren hij nog meekan.

Een grove indicatie van de speelduur van een naald is tussen de 500 en 2000 uur, waarbij veel afhangt van de staat van de platen (vuil!) maar ook de afstelling van de speler, het type naald (naaldvorm) etc etc etc.
Enigzins bijhouden hoeveel speeluren een naald heeft is dus handig, maar uiteindelijk gaat het om de klank, dus je oren zijn belangrijk bij het bepalen van de slijtagegraad.
Soms wordt beweert dat versleten naalden het vinyl kunnen beschadigen. Daar zit een kern van waarheid in, maar je moet dan imo wel heel vaak dezelfde plaat draaien met een hele versleten naald.
[message=33747571,noline]mr_petit schreef op donderdag 01 april 2010 @ 16:49[/message]:
Je naald kan vuil zijn, en dit kan je soms niet met het blote oog zien (zeker als het geen stof is, maar kleverige drab.
Om stof te verwijderen heb je een naaldborsteltje nodig:
[afbeelding]
Dit is imo de beste uitvoering (borstel van achteren naar voren bewegen! (met de cantilever mee dus!)
Soms kan je met zo'n borsteltje kleverige drab niet goed verwijderen.
Dan kan je een vloeibare cleaner gebruiken:
[afbeelding]
Of wat isopropanol met een klein borsteltje of wattenstaafje (voorzichtig dat je wattenstaafje niet in de naald grijpt en je alles stuk trekt.)
Het doel van de mat
[message=33292001,noline]mr_petit schreef op zaterdag 16 januari 2010 @ 21:37[/message]:
Het primaire doel van een mat is (zeker bij oudere tafels met metalen plateau) resonanties in het plateau dempen. Je plateau is namelijk (gevormd als) een klok / bel (als in dingdong).
En dan werkt een zwaar stuk rubber nou eenmaal een stuk beter dan een stuk vilt
Ik weet niet welke thorensmat je hebt, maar de oude zijn imo iets voor verbetering vatbaar. Een standaard dikke rubberen mat van een technics sl-1200 ofzo is heel goed.
Chemisten
Voor de mengers onder ons die zelf hun spoelvloeistof maken zoals bv.:
[message=42805720,noline]MilaNL[/message]:
Ik doe altijd ongeveer 1/3e isopropanol (ethanol kan ook prima, maar dan moet je misschien ietsje minder doen), 2/3e demiwater, en dan nog wat afwasmiddel.
[message=31787359,noline]mr_petit schreef op zaterdag 11 april 2009 @ 20:15[/message]:
96% alcohol (ethanol) is iets aggresiever dan isopropanol.
Isopropanol is het meest 'zacht' (tast stoffen minder snel aan) van de reguliere alcoholen.
Daarnaast is de meeste 96% alcohol gedenatureerd (ongeschikt gemaakt voor consumptie), waardoor er waarschijnlijk wat methanol oid doorheen is gemengd.
Spiritus is nog aggresiever, daar zit (naast ethanol) ook nog wat aceton in.

Of dit alles kwaad kan in vloeistof voor je knosti (ik denk dat 4-legged-bird het daarvoor gaat gebruiken) weet ik niet; de meeste mensen lengen de alcohol voor dat doel aan met water tot ca 30% vol alc..
[message=31788627,noline]Sevenhunt schreef op zondag 12 april 2009 @ 10:17[/message]:
Heb het volgende recept:
70% gedestilleerd water
30% alcohol 96%
2 druppels neutral afwasmiddel

Dit is een recept dat door veel mensen op audiofreaks.nl gebruikt wordt.
Sommigen gebruiken dan inderdaad isopropanyl, en dan met de verhouding 50% 50%.
[message=42827623,noline]InflatableMouse schreef op woensdag 03 september 2014 @ 22:01[/message]:
Ik doe 40/60 isopropyl/gedestileerd (niet gedemineraliseerd maar moet ieder voor zich weten natuurlijk) en ik gebruik ook geen wasmiddel meer. Men zegt dat het is om oppervlaktespanning te breken maar dat doet de alcohol al en ik geloof niet dat het iets schoonmaakt dat de alcohol zelf ook al niet schoonkrijgt (dan denk ik dat je je moet gaan afvragen wat er met de LP's is gebeurd ;)).

Ik gebruik goed keukenpapier (goed betekent in dit geval hoge zuigkracht, niet scheurt en niet pluist) om de LP zachtjes en voorzichtig met de groef mee droog te wrijven, daarna laat ik ze even uitwasemen.

Wat ik welles wil doen met hele oude en extra smerige (die dus niet van mezelf zijn geweest :P) is met een keukenpapiertje de LP bij de rand pakken en hem op elk stuk een keer of wat op en neer halen door de knosti.
Geef jullie recepten via een dm door en dan voeg ik ze toe :)

Must Haves

Broodnodige accesoires om platen af te spelen en op te bergen: [MESSAGE=32263276]mr_petit in "Het Grote Vinyl Topic"[/MESSAGE]
[message=32263276,noline]mr_petit schreef op woensdag 15 juli 2009 @ 14:12[/message]:
1e musthave:
http://www.monacor.com/de/JPG/200/H/H2/H210030A.jpg
Stofborsteltje voor je lp's; altijd voor het draaien van de plaat gebruiken
kosten 3-10euro. Ga voor een koolstofborsteltje (hier afgebeeld). De prehistorische fluwelen borsteltjes doen imho evenveel goed als kwaad

2e musthave:
http://www.lpgear.com/Merchant2/graphics/00000001/Diamond-stylus-brush-md.jpg
Naaldborsteltje; zo nu en dan de naald voorzichting schoonmaken.
kosten: vanaf 7 euro. Het 'clearaudiomodel' hier afgebeeld is imho verreweg het beste model.
Wel veel geld voor een simpel borsteltje van 5cm lang, maar dat is de hifiscene helaas.
Beweeg het borsteltje altijd in de richting van de naald, dus vanaf het element naar de naaldtip. Schoonmaken in een andere richting kan de naald heel makkelijk vernielen (buigen en knakken)

3e musthave:
http://www.tnt-audio.com/jpeg/knosti.jpg
Platenwasmachine; onmisbaar bij het gebruikt kopen van gebuikte platen bij de kringloop of op MP, een schone plaat klinkt aanmerkelijk beter. Je plaat is ook beter antistatisch na een wasbeurt. (statisch trekt stof aan en zorgt soms voor statische tikjes)
kosten 45-5000 euro. De hierboven afgebeelde 'knosti disco antistat' is een van de weinige 'handwasmachines' en kost ca. 45-60 euro. Machinale machines met vloeistofafzuiging hebben voordelen (ook nadelen overigens) maar zijn prijzig, beginprijzen vanaf ca. ¤325 (cadence okkinokki (platenwasmachines hebben altijd hele rare namen)).

4e musthave:
http://www.wydr.nl/PRODUCT_IMAGES/products_large/binnenhoezen/binnen_12wit_polybag.jpg
Na het schoonmaken van platen is het verstandig een nieuwe binnenhoes te gebruiken, deze is schoner.
Ik gebruik zg. polybag binnenhoezen, zeg maar een papieren binnenhoes met daarin een plastic zak. Deze hoezen zijn beter stofvrij (papier geeft ook stof af), en de plaat blijft ook goed antistatisch.
kosten 7,5-15 euro/50st.
Bij platen die een bedrukte binnenhoes hebben stop ik die zelf gewoon bij de buitenhoes in (dus de schoongemaakte plaat in een polybag binnenhoes en die tezamen met de originele binnenhoes in de buitenhoes.

5e musthave:
http://www1.dealextreme.com/productimages/sku_16269_3_small.jpg
Een naalddrukweegschaaltje. Bij veel armen kan je de naalddruk dmv de aanduidingen op het contragewicht e.d. redelijk nauwkeurig instellen. Bij andere armen is dat echter nooit zo duidelijk, of niet zo precies.
Een naalddrukweegschaaltje kan hierin uitkomst bieden.
Doordat dit een echte 'hifi' accessoire is, kosten dit soort dingen in een audiozaak snel 70 euro of meer, waarvan 3/4 deel natuurlijk winst is.
Gelukkig heeft dealextreme er eentje voor ongeveer 10 euro. Ze hebben ook een ijkgewichtje voor een schappelijke prijs (prijzen zijn incl verzenden!)

6e musthave:
http://www.audioadvisor.com/images/DBPRO_000.jpg
Een protractor (ook wel hoekprotractor of boogprotractor). Dit is een meetmal om je element uit te lijnen in de arm. De afstand tussen het armscharnier en de tip van je element is kritisch. Elke arm die niet tangentiaal is, heeft bij verschillende standen een fouthoek. Deze hoek is de afwijking die de naaldtip heeft ten opzichte van de normaalhoek (rechte lijn vanuit de as). In de meeste headshells zitten 'slots' waarin de schroefjes van het element kunnen bewegen, zodat de afstand armscharnier-naaldtip af te stellen is. Er bestaan meerdere filosofieën over hoeveel deze afstand moet zijn om een zo klein mogelijke fouthoek te realiseren. De een zorgt voor een zo klein mogelijke gemiddelde fouthoek, de ander voor een 0 fouthoek bij de binnenste groef etc etc.
Veel gebruikte afstellingen zijn Loefgren, Baerwald (is eigenlijk ook loefgren) en Stevenson. Ik gebruik zelf de laatste, maar ik kan me voorstellen dat je zelfs afhankelijk van naaldtip een andere zou nemen.
Je kan vele templates downloaden bij vinylengine zodat je je eigen kan uitprinten, maar je kan ze ook kopen, zoals de beroemde Schönsjabloon (25-75 euro oid)

7e musthave:
http://www.audiophileusa.com/covers400water/14406.jpg
Een testplaat. Onmisbaar als je je element goed wilt afstellen. Er zijn verschillende in omloop; de bovenstaande vind ik heel goed (ik heb 'm helaas niet). Hierop staan veel tests om de technische prestaties van je element/armcombinatie te testen, zoals armresonanties, spoortesten etc. Ook staan er vaak testen of mogelijkheden op om de antiskating van je arm in te stellen. Van de 'gebruikte' testplaten die je regelmatig tegenkomt is de 'erato' testplaat (samenstelling Jan Kool; soms op MP te koop voor een habbekrats) imho een van de beste (met name de paarse firato uitvoering). Er zijn betere (o.a. van denon), maar die zijn extreem zeldzaam.
De hifinews testlp kost ca 50 euro geloof ik.

8e musthave:
http://www.ikea.com/PIAimages/0092714_PE229437_S3.JPG
Een mooie platenkast. Platen bewaar je verticaal in stapels tot ca 50cm die niet te strak op elkaar gepakt staan (net als in een boekenkast moet je de plaat er heel gemakkelijk tussenuit kunnen halen). Het idee is dat de plaat verticaal staat, maar wel steun krijgt. Een kleine boekensteun zal de plaat kromduwen waardoor deze uiteindelijk niet meer is af te spelen.
Platen horizontaal op elkaar stapelen is slecht voor de plaat: door het gewicht worden de groeven van de onderste platen dichtgedrukt (vinyl is eigenlijk hele dikke stroop), en ze kunnen ook kromgedrukt worden doordat platen en hoezen niet overal even dik zijn.
Ikea heeft heel veel kasten die prima als platenkast kunnen fungeren ;).
Let erop dat veel platen ook snel heel zwaar worden.

Extra's:
Muurbevestiging
[message=35525922,noline]Forage schreef op zaterdag 12 februari 2011 @ 14:47[/message]:
Het onderwerp is op verschillende fora, zo ook in dit topic, al meerdere malen aan de orde gekomen, maar de ideale oplossing heb ik voor mezelf nog niet gevonden. Wat zijn de mogelijkheden om je collectie LP's aan de muur te sieren?
Tot nog toe ben ik dit tegen gekomen:
 1. Pirke - de LP frame Houten frame met glasplaat (¤ 22,50 p/s)
 2. Art Vinyl Breed fancy frame met de mogelijk om een LP makkelijk te verwisselen. O.a. te verkrijgen via VinylVinyl (¤ 39.00 p/s)
 3. Picture Pockets for LP Records Platic ophangsysteem voor 8 LP's (£14.99 p/s)
 4. Record Album Frame Dunne kunststof lijst met Perspex voorplaat (£2.49 p/s). O.a. te verkrijgen via Amazon.co.uk (£3.62 p/s)
 5. LP ophangsysteem Metalen hanger, schaalbaar met metalen ringen (¤ 3,95 p/s)
 6. Album Frame Dunne metalen lijst met glazen voorplaat (¤16,00 p/s)
 7. En natuurlijk is er dan nog altijd de beschermhoes-met-doorzichtige-tape-aan-de-achterkant methode (¤ wat je maar betaald voor een beschermhoes en rol tape)
 8. Rock on Wall Frame van onbekend materiaal, in verschillende kleuren verkrijgbaar (¤19,99 p/s)
Een mix van mooie maar dure, goedkope maar spartaanse of ronduit lelijke en niet praktische oplossingen. "Voor ieder wat wilds" kan ik nog niet zeggen.

Nummer 4 is verleidelijk, maar er worden me te weinig details geboden om in te kunnen schatten of het ook daadwerkelijk wat lijkt. Mijn voorkeur gaat uit naar nummer 6, maar dat gaat qua kosten behoorlijk uit de klauwen lopen met minimaal 16 LP's om op te hangen.

Beschermhoezen
Om je LP's te beschermen kan je plastieken hoezen kopen.
http://myshop.s3-external-3.amazonaws.com/shop1489800.pictures.017.JPG

Modificatietopic:
[TOPIC=1351312][DIY]Thorens TD 160 Modificatie[/TOPIC]

Andere manieren om je platen & naald schoon te maken
[message=31658973,noline]kippy schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 15:10[/message]:
Ik gebruik zelf een knosty (disco antistat), dat werkt behoorlijk goed. En als er echt een hardnekkige plek op de plaat zit (soms beetje schimmel, of iets dergelijks) dan gebruik ik en zachte tandenborstel met een beetje zeep water of knosty schoonmaak spul.
Daarnaast heb ik nog een AM static off borsteltje om het losse stof van een plaat of te kunnen vegen.
[message=31659770,noline]Minneyar schreef op woensdag 18 maart 2009 @ 17:05[/message]:
Leuk zo'n topic.
om los stof te verwijderen gebruik ik altijd swiffer duster, die dingen werken perfect hier voor.
[message=32272901,noline]Asphyxion schreef op vrijdag 17 juli 2009 @ 10:10[/message]:
Voor het schoonmaken van mijn stylus gebruik ik alweer een tijdje de Onzow Zerodust. Erg handig dingetje, geen gerommel met een borsteltje. Gewoon de stylus even laten rusten in de 'gel' en dan is het klusje geklaard.

[afbeelding]

't is alleen niet een goedkoop dingetje. Zie bv http://store.acousticsoun..._detail.cfm?Title_ID=9925 voor de prijs en wat user reviews.
http://i30.tinypic.com/s49tug.jpg
[message=42810472,noline]Servor schreef op zondag 31 augustus 2014 @ 19:39[/message]:
Vraagje over levensduren van naalden: ik heb sinds mei van dit jaar een 440MLa en ben toch echt wel een 'veeldraaier' geworden. Ik denk dat er elke werkdag wel minimaal een album gespeeld wordt en in het weekend veel, veel meer. Kom deze 2 dagen wel aan 10, 15 LP's denk ik. Er staat hier eigenlijk altijd wel muziek op. Wanneer moet ik rekening gaan houden met vervanging van mijn naald? Aangezien dat best wel weer een uitgave is zou het handig zijn te weten wanneer dit er ongeveer aankomt.

Ik borstel om de plaat de naald even schoon met een speciaal naaldborsteltje en eens in de week gebruik ik wat Audio Technica naaldreiniger.

-- edit, zelf ook maar even aan de Google gegaan, men spreekt van een minimale levensduur van 1000 uur. Dat komt neer op 11 maanden bij drie uur spelen per dag. Heb nog wel even te gaan dus :). Halverwege volgend jaar maar een vervangende stylus op de begroting zetten, voor de zekerheid ;).

En verder...

Record store day
http://tweakers.net/ext/f/ratE2zg1dVAga8krAASqgwDn/full.png
Record Store Day is een internationaal georganiseerde feestdag in april, waarop wereldwijd de platenwinkels en platenlabels extra activiteiten organiseren, om de branche te promoten. Jaarlijks doen zo'n 700 onafhankelijke platenwinkels in de Verenigde Staten mee, alsmede enkele honderden platenwinkels in de rest van de wereld.
Internationale site, Nederlandse site, Belgische site

Platenbeurzen
Er vinden wel maandelijks markten of beurzen plaats. Op de volgende site vind je een redelijk goed overzicht: Platenbeurzen.com

Verklarende woordenlijst

MOV verhaal
[message=42802233,noline]Servor schreef op vrijdag 29 augustus 2014 @ 15:54[/message]:
"Het" MOV verhaal is gewoon het feit dat er heel veel mensen (puristen, audiofielen) kritisch tot zeer kritisch staan tegenover re-issue labels in het algemeen en aangezien MOV wel een heel populaire is/begint te worden, vangen zij als hoge boom veel wind. En toegegeven, ze hebben wel eens een misser gemaakt. Maar welk label heeft dit niet?

Q&A

Q:
[message=39735697,noline]Le Enfant! schreef op zaterdag 09 februari 2013 @ 23:36[/message]:
Weet er iemand waarom mijn naald direct naar het midden gaat? En hoe ik het best mijn naald kan instellen? Ik heb een Technics SL1200 MKII en na heel veel proberen kom ik maar niet op die ene perfecte opstelling. Ik heb trouwens al gegoogled, maar dat werkt blijkbaar niet bij mij. Ik kom op heel veel site's, daar niet van, maar ik word gek en krijg tunnelvisie door het teveel vergaren van informatie.
A:
[message=39735733,noline]mr_petit schreef op zaterdag 09 februari 2013 @ 23:50[/message]:
Antiskating en naalddruk volgens de handleiding instellen.
Q: Wat is de beste Testplaat?
[message=39735087,noline]mr_petit schreef op zaterdag 09 februari 2013 @ 20:48[/message]:
Je kan het beste de Hifi news test lp nemen. Of anders de Jan Kool Firato test lp (degene in de paarse box, niet de witte erato editie.

Er bestaat ook een nieuwe testlp op de markt, de ultimate analogue test lp. Daar heb ik geen ervaring mee, maar als ik naar de tracklist kijk, dan zie ik geen laterale resonatietest (6 tot 14Hz toon met een 1khz sinus gesuponeerd). Die track heb je nodig om de effectieve massa van je arm te bepalen (of iig te bepalen of je element matcht).

Een 'quick 'n dirty' methode om de effectiefe massa enigzins te meten is je toonarm zonder contragewicht op een weegschaal leggen (dus aan de headshell kant). Het contragewicht draagt namelijk maar nauwelijks toe aan de effectieve massa (2-3 gram oid)
Wil je je at-440mla in je nieuwe tafel en arm gebruiken, dan zal die arm idealiter tussen de 14 en 16gr. eff. massa moeten hebben.

Last Notes

Voor toevoegingen, wijzigingen of suggesties DM masauri.

Note to self: Tassen: http://www.tonecontrol.eu/products/recordcases-bags/

Volgende: Het Grote Vinyl Topic - OP (2/2) 09-'14 Het Grote Vinyl Topic - OP (2/2)
Volgende: TweakNerdRoman 11 - Te Weinig Ram 07-'14 TweakNerdRoman 11 - Te Weinig Ram

Reacties


Door Tweakers user aCiDcHaOZ, donderdag 11 september 2014 16:31

Puur voor de nostalgie en het vermeende "betere" geluidskwaliteit zou ik ook wel eens een LP willen beluisteren, ik heb er immers zat in de kelder liggen.

Als versterker heb ik een Harman/Kardon AVR245 die helaas geen phono input hebt waardoor ik weer een voorversterker moet kopen bij de platenspeler en die zijn vrij prijzig wil je een kwalitatieve hebben (heb ik vernomen) waardoor de kous al snel af is.

Door Tweakers user masauri, donderdag 11 september 2014 16:38

aCiDcHaOZ schreef op donderdag 11 september 2014 @ 16:31:
Puur voor de nostalgie en het vermeende "betere" geluidskwaliteit zou ik ook wel eens een LP willen beluisteren, ik heb er immers zat in de kelder liggen.

Als versterker heb ik een Harman/Kardon AVR245 die helaas geen phono input hebt waardoor ik weer een voorversterker moet kopen bij de platenspeler en die zijn vrij prijzig wil je een kwalitatieve hebben (heb ik vernomen) waardoor de kous al snel af is.
Ik denk dat er vast wel een tweaker in je buurt zit om je is wat lp's te laten beluisteren.
"Prijzig" bepaal je zelf, maar ik kan je aanraden om is in Het Grote Vinyl Topic te posten en eventueel wat advies te vragen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 11 september 2014 16:38]


Reageren is niet meer mogelijk